Välkommen!!

Välkommen till min blogg.





Här samlar jag bilder och små korta texter från min vardag. Bloggen är min egen dagbok som ni får tillgång att läsa. Det är mina känslor och tankar. Jag bloggar även en del om hur det är att leva med den kroniska sjukdomen Cystisk Fibros. Följ mitt liv som patient, mamma, fru, hästälskare men framförallt som kvinna. Jag är så mycket mer än en diagnos. Bloggen skriver jag för att mina barn och min man ska kunna läsa mina tankar och funderingar den dagen jag inte längre finns. Jag har försökt hålla en jämn balans mellan allvar och skoj. Bloggen är åxå skriven till andra kroniskt sjuka därute som kanske finner någon tröst i att man kan faktiskt finna lycka och glädje trots en svår sjukdom. Lämna gärna en kommentar innan du går. Mycket Nöje!







Mycket Nöje // Chinona



onsdag 24 augusti 2011

En tanke i natten....

Vet ni idag fick jag en tanke..... En tanke väcktes hos mig om hur olika vi människor kan tolka en och samma text. Jag menar om man tar en Bibel till exempel och skickar den till Fan själv.... jaaaa då kommer han förmodligen att tolka denna på ett helt annat sätt än vad Gud hade tänkt sig. Så egentligen spelar det då ingen roll vad jag skriver i mina brev, här på bloggen, facebook osv eftersom det hela tiden tolkas så som läsaren själv vill. Varför tror ni då att det blir så här? Min teori och det är bara en terori är att det beror på hur öppensinnad och mottaglig läsaren faktiskt är. Om vi går tillbaka till Fan och Bibel-exemplet för att göra det enkelt. Man kan ju anta att Fan själv inte är så himla öppensinnad och mottaglig för andra synvinklar och åsikter än sin egen? Han har ju sin värld där nere i helvetet. Han har sin sanning och sina förmodligen ganska starka åsikter. Han är förmodligen formad av både sitt eget bagage, sånt han varit med om tidigare och av folks fördomar om honom. När han då på posten får en Bibel från Gud, som vill vara lite sjysst och ge honom lite kvällslektyr framför brasan, då är det kanske inte så himla konstigt att han tolkar det på ett helt annat sätt än vad som var Guds mening. Eller? När sen Fan öppnar Bibeln och börjar läsa så blir han kanske jättelessen och sårad. Han ser all text om hur Gud själv skapade världen på sex dagar och på den sjunde så vilade han. Fan tänker då: "Men medan du låg och vilade på söndagen så skapade jag eld och tillförde lite ont i all den goda världen för att få lite balans i universum. Å det här kanske är saker som Fan är jättestolt över att just Han har skapat. Men det står inte att läsa nånstans i Bibeln som han har fått av Gud. Så istället för att bli glad över Bibeln, som Gud ville att Fan skulle bli, så blir han jättesårad och ledsen. Snacka om att ta saker fel va? Så Ni därute, ibland ska ni nog försöka att läsa en text ur författarens vinkel. Läs den precis som om Ni har skrivit texten själva. Döm inte innehållet direkt utan läs vad som verkligen står i texten. Försök att läsa texten med ett öppet sinne och utan fördomar. Lägg dig själv, ditt ego och dina erfarenheter åt sidan en stund och läs texten som Du tror att författaren tänkte sig att Du skulle läsa den.
Anledningen till att mitt exempel blev just Gud och Bibel var att precis när jag och min man hade träffats så sa han en gång till mig: " Det är ju hopplöst att prata med dig ibland. Du tolkar ju allt jag säger precis som när Fan  tolkar Bibeln...." Å det där är faktiskt nånting som jag har burit med mig under åren. För precis så kan jag vara ibland....

1 kommentar:

Vera sa...

Hej Kia, mycket bra skrivet om gud och fan. Så är det, vi tolkar texter olika. Mycket psykologi i detta.
Med verbala ord och texter och kroppspåket kan vi förstå varandra bättre.
T.exempel. Jag kan vara jätte trevlig i telefon men jag sitter och gör fula grimaser samtidigt och se jätte uttråkad ut, men det ser inte den andra jag pratar med.
Jag själv läser mycket av kroppspråket, det är en stor hjälp. Om detta kan man skriva om hur mycket som helst, men det ska jag inte tråka ut dej för. Många kramar